Cara Pastikan Bekalan Susu Mencukupi Semasa Ibu Sedang Berpuasa di Bulan Ramadhan

Dalam keterujaan menyambut kedatangan Ramadhan yang dinanti-nanti, para ibu yang menyusukan bayi pasti terselit sedikit kebimbangan. Bimbang kalau-kalau susu badan tak cukup semasa berpuasa. Bimbang si manja anda kelaparan dan tidak mendapat nutrisi secukupnya untuk membesar. 

Ibu yang menyusukan bayi memerlukan lebih banyak kalori daripada wanita biasa. Seharian berpuasa tentu akan membakar lebih banyak kalori ibu menyusu dan menjadikan mereka lebih cepat lapar, haus dan penat. Macam mana nak uruskan diri sendiri, keluarga dan kerjaya jika badan cepat penat? Tentu fokus anda terganggu dan mungkin akan menjejaskan prestasi kerja di pejabat. Kena marah dengan bos, anda jadi semakin tertekan. Jadi, anda mencari penyelesaian kepada masalah berikut;

Bagaimanakah cara memastikan susu ibu cukup walaupun sedang berpuasa?
Bagaimanakan cara memastikan ibu menyusu kekal bertenaga sepanjang hari sampai berbuka puasa?



cara pastikan susu ibu cukup walaupun berpuasa


Miza kongsikan beberapa tips sebagai persediaan untuk ibu menyusukan bayi berpuasa dengan bertenaga tanpa menjejaskan bekalan susu untuk si manja anda.


Persediaan Berpuasa Untuk Ibu Menyusu Supaya Badan Tak Cepat Penat Dan Susu Badan Sentiasa Cukup

Ibu yang menyusukan bayi diberikan rukhsah untuk tidak berpuasa di bulan Ramadhan jika mereka risau berpuasa akan mengancam keselamatan ibu dan bayi. Walaupun tidak berpuasa, para ibu menyusu masih boleh melakukan ibadat lain di bulan Ramadhan seperti mengaji al-Quran, berzikir, solat terawih dan mendengar alunan bacaan al-Quran.

Namun, setiap dari kita pasti tak mahu melepaskan peluang berpuasa di bulan Ramadhan yang mulia. Pastinya, berpuasa di bulan Ramadhan tiada tolok tandingannya berpuasa ganti di bulan lain. Semoga Allah mudahkan setiap urusan para ibu yang ingin meneruskan berpuasa walaupun menyusukan bayi. Ikuti tips berpuasa di bulan Ramadhan untuk ibu berpuasa.


1. Ambil Air Yang Cukup, Kekal Hidrat

Para ibu menyusu perlu ambil air kosong yang secukupnya, sekurang-kurangnya 2-3L sehari. Banyakkan menu berbuka dan bersahur yang berkuah seperti bubur dan sup serta banyakkan makan buah-buahan. Lebihkan makanan berserat untuk mengelakkan sembelit.

Tips minum air kosong yang mencukupi semasa bulan puasa ialah:

  • Untuk kekal hidrat sepanjang hari, amalkan Performance Drink Shaklee semasa sahur dan berbuka puasa.

2. Ambil Makanan Yang Berkhasiat Dan Tinggi Serat

Pastikan makanan yang diambil semasa sahur adalah berkhasiat dan tinggi serat. Lebihkan pengambilan protein dan air semasa bersahur. Boleh juga amalkan madu kerana ia membantu penyerapan kalsium dan menjadi sumber tenaga. Kurma juga mampu memberikan tenaga segera untuk ibu menyusu yang berpuasa.

Elakkan makanan yang tinggi gula dan garam kerana ia akan menyerap kandungan air dari sel dan menyebabkan dehidrasi. Elakkan juga minuman berkafein dan berkarbonat.

3. Kerapkan Menyusu Bayi / Pam Susu

Para ibu perlu kerapkan menyusu bayi kerana akan merangsang penghasilan susu dengan lebih banyak. Jika bekerja, teruskan sesi mengepam susu seperti biasa. Seeloknya, sebelum sahur para ibu mengepam susu terlebih dahulu. Jika mampu, sediakan stok susu terlebih awal sebelum masuk bulan puasa lagi.

Penghasilan susu ibu adalah berdasarkan rule supply and demand. Kerapkan menyusu dan mengepam susu supaya otak anda menghantar signal untuk terus menghasilkan susu. Sentiasa berfikiran positif dan berdoa sungguh-sungguh supaya bekalan susu cukup untuk bayi anda. 

4. Rehat Yang Cukup

Ibu menyusu perlu mendapatkan rehat yang cukup untuk menggantikan tenaga yang digunakan sepanjang hari untuk berpuasa, menguruskan rumah dan kerjaya serta menyusukan bayi. Elakkan diri daripada melakukan aktiviti lasak dan aktiviti luar rumah. Ibu yang bekerja seeloknya menggunakan masa makan tengah hari untuk berehat. Bagi surirumah, ibu digalakkan berehat apabila anak tidur.

5. Ambil Supplement Tambahan

Tidak dinafikan, semasa berpuasa agak sukar untuk memenuhi semua keperluan nutrisi yang diperlukan oleh ibu menyusu. Ditambah pula ibu yang bekerja tak sempat untuk memasak dan menyediakan menu berbuka dan bersahur yang sempurna. Cara terbaik untuk memastikan anda dan keluarga mendapat nutrisi terbaik sepanjang bulan Ramadhan, ambillah supplement tambahan. Tapi awas, pilihlah supplement yang dijamin selamat dan berkesan. Semestinya Miza mencadangkan supplement dari jenama Shaklee kerana ia dihasilkan dari kajian saintifik dan disokong berkesan dan selamat melalui landmark study (klik)


Vitamin Ibu Berpuasa Yang Menyusukan Bayi

1. ESP + Meal Shake + Performance Drink (Triple Gems)

milk booster untuk ibu menyusu yang berpuasa dan bekerja


2. Alfalfa Complex

  • Herba yang kaya dengan nutrien, tinggi serat dan digelar raja segala tumbuhan kerana terlalu banyak khasiatnya untuk kesihatan kita
  • Bertindak sebagai milk booster untuk merangsang pengeluaran susu ibu dengan lebih cepat
  • Kandungan serat yang tinggi mampu mengatasi masalah sembelit
  • Bersifat antikulat dan anti alergik yang bagus untuk merawat masalah keputihan 


3. Vita-Lea Iron Formula

  • Mengandungi 28 vitamin dan mineral lengkap yang diperlukan oleh tubuh orang dewasa untuk berfungsi pada tahap optimum
  • Kandungan zat besi membantu dalam penghasilan darah merah dan mengelakkan masalah anemia di kalangan ibu menyusu
  • Para ibu menyusu perlu mengambil makanan yang berkhasiat dan cukup semua keperluan vitamin dan mineral kerana ia akan turut dibekalkan untuk anak yang sedang menyusu


4. B-Complex

  • Vitamin B-Complex Shaklee lengkap dengan semua vitamin yang diperlukan oleh badan kita
  • B-complex berfungsi untuk menukarkan makanan kepada tenaga dan memberikan tenaga kepada badan kita semasa berpuasa
  • Pengambilan vitamin B-Complex akan membantu ibu menyusu yang bekerja lebih fokus dan mengurangkan tekanan semasa bekerja




5. Ostematrix

  • Ostematrix mengandungi keperluan kalsium yang mencukupi untuk ibu menyusu
  • Mengandungi Magnesium yang membantu melembutkan najis dan mengelakkan masalah sembelit semasa berpuasa
  • Kalsium antara mineral yang paling banyak hilang dari badan ibu menyusu kerana diperlukan untuk menghasilkan susu
  • Sangat penting ibu menyusu mengambil kalsium yang cukup untuk mengelakkan osteoporosis



6. Sustained Relase Vita-C Plus

  • Vitamin C berfungsi menguatkan sistem imun badan kita
  • Ibu menyusu yang berpuasa pastinya inginkan kesihatan yang terbaik.Jika badan mudah jatuh sakit, macam mana nak uruskan diri, keluarga dan juga perlu keluar bekerja
  • Anak yang menyusu juga akan mendapat risiko jatuh sakit jika ibu sendiri tidak sihat
  • Vitaminn C juga bertindak menghasilkan kolagen yang berfungsi menegang dan menganjalkan kulit. Tentulah para ibu nak cantik jelita di pagi raya kan?




Baca juga: Vitamin Untuk Kekal Bertenaga Dan Hidrat Sepanjang Hari Di Bulan Ramadhan


Testimoni Set Puasa Shaklee


cara banyakkan susu bagi ibu berpuasa dan bekerja

ibu menyusu yang bekerja dan berpuasa susu banyak dan cukup untuk si manja


ibu menyusu berpuasa tanpa gangguan bekalan susu ibu

cara banyakkan susu ibu di bulan puasa

bulan puasa susu ibu mencurah-curah


Order Set Puasa Shaklee Sekarang!

Hubungi Miza 0199363759 untuk dapatkannya dengan segera. Atau klik link ni untuk terus Whatsapp tanpa save nombor www.wasap.my/60199363759

Lagi cepat anda amalkannya, lagi cepat anda merasa kesannya. Jangan nanti dah hujung-hujung puasa baru nak order Set Puasa, alamatnya puasa tahun ni lemah longlai sepanjang hari. Rugi sangat, jangan disia-siakan Ramadhan tahun ini kerana kita masih belum pasti Ramadhan tahun depan ada lagi untuk kita. Jadi, orderlah sekarang :)

Setiap pembelian Produk Shaklee dari Miza akan diajarkan cara makan yang betul serta konsultasi berterusan dan layanan istimewa dari Miza. Jaminan Miza - cara makan yang betul dan servis tiptop untuk pelanggan Miza :)
Baca: Konsultasi Tip Top (Klik sini)

Atau anda boleh memesannya terus di icon di bawah. Tutorial menggunakan esell di sini

Nak lagi murah, daftar ahli Shaklee dengan Miza sekarang!


Anda Berminat Untuk Menjadi Pengedar Shaklee?

Dengan kualiti produk yang terjamin, saya memerlukan pengedar untuk memenuhi keperluan di setiap pelusuk negeri termasuk negara jiran seperti Indonesia, Singapura dan Brunei.

Hubungi saya Nor Amizah Azid 019-9363759 jika berminat menjadi pengedar, kehadiran anda amat dialu-alukan!

Jana pendapatan bermodal rendah dengan Shaklee. Sertai Miza dalam group rahsia untuk mengetahui bagaimana Miza menjana pendapatan dari rumah. Bimbingan diberikan sehingga berjaya mencapai pendapatan yang diingini.


Shaklee Independent Distributor
Nor Amizah Azid
SID 1237984 (Mohamed Afiq)
0199363759

You Might Also Like

0 komen